Udstillinger 2021

 

21. april
31. juli 2021

 

 

SKYGGEBIBLIOTEKETS SPEJL
– Bruno Kjær i Kunstetagerne

Bruno Kjær. Bogobjekter  

Billedkunstneren Bruno Kjær fylder Kunstetagerne Hobro med malerier, grafik, objekter og lydkunst. Med Skyggebibliotekets spejl fortsætter han sin kunstneriske udforskning af viden, erindring, forundring og fantasi, som gennem årene har stået helt centralt i hans kunst. Kunstetagernes nabo, Hobro Bibliotek inddrages naturligvis i udstillingen.

Skyggebibliotekets spejl tager afsæt i Bruno Kjærs barndomserindring om den lidt ældre fætter Frank. Han stak til søs og druknede i 1966 på en tur mellem Stralsund og Middelfart. I Kjærs 13-årige fantasi fortsatte Frank sin rejse rundt i verden og oplevede alt det, som kun en drengefantasi kan udtænke. Nu, hvor Bruno Kjær er i tresserne, er Franks død og drengefantasierne dukket op i erindringen igen. Både den reelle begivenhed og Franks efterliv i fantasien har givet stof til totalinstallationen Skyggebibliotekets spejl. Biblioteksinventar som reoler, kartoteksskabe, læsepulte og bog- og eksempelsamlinger indgår i udstillingens scenografi, men Skyggebiblioteket er alt andet end et vanlige bibliotek.

Bruno Kjær. Bogobjekter
 
Bruno Kjær. Mødet, 2020
Bruno Kjær. Mødet, 2020
 
Bruno Kjær. Kartotekskort, 2020
 
Bruno Kjær. Kartotekskort, 2020
 

 

Skyggebibliotekets spejl har modtaget støtte fra 

Det Obelske Familiefond. Mariagerfjord Kommune. Statens Kunstfond

Statens Kunstfond har ydet produktionsstøtte til Bruno Kjær.

 

 

21. april
31. juli 2021

 

 

NYERHVERVELSER
I HOBRO KUNSTSAMLING

Anne Birthe Hove. Uden titel, 2007. Litografi, I-XVIII  

Hobro Kunstsamling indkøber hvert år en række kunstværker til placering i institutioner, forvaltninger og virksomheder i Mariagerfjord Kommune. Efter udstillingen Nordatlantiske strejftog, 2018, købte samlingen en række litografier, udført på Steinprent, Færøernes Grafiske Værksted i Tórshavn.

Udstillingen præsenterer litografier af den grønlandske kunstner Anne Birthe Hove, færingerne Zacharias Heinesen, Hansina Iversen og Marius Olsen og danskerne Cathrine Raben-Davidsen og Peter Carlsen.

I 2020 erhvervede samlingen en række tuschtegninger af Ulrik Stenshøj, som også vises. Stenshøj tager afsæt i naturoplevelsen, som både abstraheres og forenkles. Med en eminent teknik og sans for det grafiske skaber han tegninger, som på én gang er skildring og symbol.

Fem grafiske serier af Claus Carstensen, Arne Haugen Sørensen, Richard Mortensen, John Olsen og Jens-Flemming Sørensen giver eksempler på Kunstsamlingens ældre grafik. Denne del af udstillingen vises til og med 22. juni 2021.

Anne Birthe Hove. Uden titel, 2007. Litografi, I-XVIII
 
Hansina Iversen. Uden titel, 2017. Litografi, 12/48
Hansina Iversen. Uden titel, 2017.
Litografi, 12/48
 
Marius Olsen. Stilhed, 2017. Litografi, 28/28
 
Marius Olsen. Stilhed, 2017.
Litografi, 28/28
 

 

16. juni
31. juli 2021

 

 

POUL JANUS IPSEN
STREET CANS

Poul Janus Ipsen. Street Can, 2021 Olie, akryl og aluminium på lærred
 

Da den ny-surrealistiske billedkunstner Poul Janus Ipsen, f. 1936, i årene 1979-97 boede i New York, blev han ofte vækket om natten af bragene fra biler, der drønede hen over sodavands- og øldåser, som var blevet smidt på gaden. Ipsen samlede de fladmaste dåser op, og de blev et vigtigt motiv i hans kritik af det amerikanske forbrugssamfund og den voksende køb-og-smid-væk-kultur.

I dag bor Poul Janus Ipsen på fredelige Bogø, men også her kan han indsamle overkørte dåser. I en serie nye malerier med indlagte relieffer har han med knivskarp realisme malet smukke skildringer af dåserne som symbol på miljøsvineri, ressourcespild og manglende respekt for naturen.

 

Poul Janus Ipsen er et af Hobro Kunstsamlings tidligste medlemmer. Han bidrog til udsmykningen af Hobro Idrætscenter i 1980, og hans malerier, skulpturer og grafik er siden erhvervet til samlingen.

 

Nu vises 30 helt nye malerier i anledning
af kunstnerens 85-års dag.

 

Poul Janus Ipsen. Street Can, 2021
Olie, akryl og aluminium på lærred
 

 

1. juni
12. juni 2021

 

 

KUNST FRA KULTURSKOLEN
Parafraser over
Hobro Kunstsamling

 

Smilla. Parafrase over Hans Henrik Lerfeldt-maleri, 2020  

Under nedlukningen har eleverne på Mariagerfjord Kulturskoles kunsthold arbejdet med parafraser over værker fra Hobro Kunst-samling. Resultaterne af både online- og holdundervisning vises nu i Kunstetagerne.

 

Smilla. Parafrase over Hans Henrik Lerfeldt-maleri, 2020
 

 

14. aug.-13. nov. 2021

 

 

NORDJYSK PALET

I sensommeren over sættes der fokus på nordjysk kunst i Kunstetagerne. Palettens tre udstillinger hylder den gode kunst og det lange, seje træk hos 10 kunstnere og kunsthåndværkere, som med deres markante bidrag gennem mange år har været med til at forme den nordjyske kunstscene, som vi kender den i dag.

 

Poul Bækhøj. Økse, 2009. Diabas   

POUL BÆKHØJ.
RUM – FORM – RYTME. Nedslag i værker og samlinger


Billedhuggeren Poul Bækhøj (1942-2017) begyndte sit kunstneriske virke som keramiker. Senere arbejdede han som billedhugger, hvor især granit og jern var hans foretrukne materialer. Udstillingen viser eksempler på både keramik og skulptur, iscenesat med udvalgte genstande fra Bækhøjs store samlinger fra hele verden. Kurateret af kunstnerens hustru, landskabsarkitekt Hanne Egebjerg.

Poul Bækhøj. Økse, 2009. Diabas
 
 
Erland Knudssøn Madsen. Fra serien Hanstedreservatet, 2019-20. Koldnålsradering i to farver   

ERLAND KNUDSSØN MADSEN
– Fra Hanstedreservatet til Etna. Nye raderinger


Billedhuggeren Erland Knudssøn Madsen, f. 1942, begyndte i 2019 at lave grafik efter 40 års pause. Indtil videre er det blevet til to serier af koldnålsraderinger, ”Fra Hanstedreservatet” og ”Etna”.

Serierne, der er trykt i en eller to farver, er inspireret af Erland Knudssøn Madsens nære omgivelser på kanten af Hanstedreservatet i Nationalpark Thy og af hans bekymring for menneskets stadig større indgriben i naturen.

Erland Knudssøn Madsen. Fra serien Hanstedreservatet, 2019-20. Koldnålsradering i to farver

 

 
Niels Fabæk. Uden titel, (2016). Forografi
Niels Fabæk. Uden titel, (2016). Forografi

 

 

TO AF HVER – Keramik, tekstilkunst, fotografi og maleri
fra Nordjylland

 

To af hver præsenterer kunsthåndværk og billedkunst af i alt otte nordjyske kunstnere: Keramikerne Dorte Visby, f. 1968 og Askel Krog, f. 1944, tekstilkunstneren Inger Jensen, f. 1942, og stoftrykker Birgitte Tolnov, f. 1944, fotograferne Lars Brorson Fich, f.1960, og Niels Fabæk, f. 1960, samt malerne Lisbeth Gjørtz Fast, f. 1960, og Tommas Jørgensen, f. 1980.

Udstillingen viser, hvordan kunsthåndværksmæssige og billedkunstneriske tilgange til den skabende proces er to sider af samme sag hos de udvalgte udstillere. Arbejdet med materialitet, form, farve, stoflighed og inspiration fra de nære omgivelser er fællestræk hos deltagerne, og deres værker kompletterer og perspektiverer derfor hinanden.
Galerie Wolfsen, Aalborg, har støttet visningen af Tommas Jørgensens malerier.

 

 

Nordjysk Palet har modtaget støtte fra 

Region Nordjylland og Martha og Paul Kerrn-Jespersens Fond.

 

27. november 2021
– 26. februar 2022

 

 

AFDÆKNING/TILDÆKNING

   

Billedhuggeren Laila Westergaard, f. 1964 og malerne Hjördis Haack, f. 1958 og Karen Gabel Madsen, f. 1961 er alle optaget af kunstværket som tilsynekomst. Laila Westergaard hugger sine hverdagsmotiver ud af granit med brug af det spinkleste værktøj. Hjördis Haacks motiver er på én gang afdækninger af noget figurativt og tildækning af det som maleri. Karen Gabel Madsen skaber sine motiver ved at lægge lag på lag af fotoprojektioner oven på hinanden. Herved kommer motiver til syne, som ikke lader sig se i virkeligheden.

 

 

 

26. november 2021
– 26. februar 2022

 

 

HANS HENRIK LERFELDT
– Et kunstnerliv

   

Maleren, grafikeren og tegneren Hans Henrik Lerfeldt (1946-1989) er kendt for sine surrealistiske og erotiske motiver med kvindefiguren i centrum. Hobro Kunstsamling råder over flere end 600 værker af kunstneren. Et udvalg af værker fra samlingen præsenteres i anledning af, at Hans Henrik Lerfeldt i 2021 ville være blevet 75 år.

 

 

 

Udstillingsadresse:

KUNSTETAGERNE HOBRO
St. Torv, 9500 Hobro
GRATIS adgang gennem Hobro Bibliotek

 

FIND VEJ / GETTING HERE /
Wie findet man die Stelle?

Åbningstider:

Man.–tirsdag:

Kl. 09.00 - 18.00

Onsdag:

Kl. 11.00 - 18.00

Tors.–fredag:

Kl. 09.00 - 18.00

Lørdag:

Kl. 09.00 - 13.00

Søndag og
helligdage:

Lukket

 

NYHED! Følg nu også på Instagram #kunstetagernehobro

 

nyttige links:

Rud Thygesen Arkivet
Sammenslutningen af Danske Kunstforeninger
Kunstmagasinet JANUS