Netop nu i Kunstetagerne

 

26. november 2022
– 26. februar 2023

 

 

ARTEFAKT – Naturen genskabt
Jane Balsgaard, Vibeke Glarbo,
Britt Smelvær

Jane Balsgaard
Udstillingsview, 2022
Jane Balsgaard
Udstillingsview, 2022
På forsiden:
Britt Smelvær
Installationsview 2022


 

Fernisering lørdag den 26. november kl. 11.00

 

De tre kunstnere har tidligere arbejdet sammen i kunstnergruppen Transit, hvis kendetegn var samskabende installationsudstillinger tilpasset det enkelte udstillingssted og ofte med et fælles tema. Således også i Kunstetagerne, hvor Balsgaard, Glarbo og Smelvær har taget udgangspunkt i naturen, både i materiale- og temavalg

 

Det fælles udgangspunkt er en undersøgelse af ’artefaktet’, en menneskeskabt genstand med et praktisk, rituelt eller æstetisk indhold. Artefakter fremstår som en modsætning til det naturskabte, og da et kunstværk er indbegrebet af et artefakt, spørger udstillerne, hvad der sker, når man søger at genskabe naturen i en kunstnerisk sammenhæng? Kan man ved at bruge naturmaterialer bringe kunsten tilbage til naturen og måske ligefrem forene natur og kunst?

 

Jane Balsgaard arbejder med grene og håndgjort papir. I udstillingen viser hun bl.a. en hel sværm af papirflyvere, som svæver over en malet klode, og en samling abstraktioner over skibsformer. Vibeke Glarbo skaber bl.a. en bornholmsk hasselskov midt i Kunstetagernes udstillingslokaler. Dette stykke ”kunstige” natur er tilgængeliggjort ad en gangbro. Britt Smelvær tager afsæt i indsamlede plantedele fra sit sommeratelier på Langeland. Fra bittesmå skulpturer til vægstore tapeter undersøger hun naturen helt tæt på. Udstillingens katalog dokumenterer de tre kunstneres installationer og udkommer derfor først, når alt kan fotograferes.

 

Udstillingen er støttet af Svend Nielsen og Herdis Mygind Fond, Velux Fonden og Mariagerfjord Kommune. Kunstnerne har modtaget produktionsstøtte fra Statens Kunstfond..

 

Omvisninger torsdagene den 1. december, 5. januar og 2. februar kl. 15.

 

Kunstnermøde med Vibeke Glarbo lørdag den 28. januar kl. 11.00. Gratis for kunstforeningens medlemmer, øvrige kr. 50. Billetter i døren.

 

Vibeke Glarbo
Brudzone, 2022. Installation
Vibeke Glarbo
Brudzone, 2022.
Installation
 

 

26. november 2022
– 25. februar 2023

 

 

CIRKELINE og den illustrerede børnebog

Hanne Hastrups Cirkeline-tegninger
Hanne Hastrups Cirkeline-tegninger
vises sammen med et udvalg af illustrerede børnebøger

Udstillingen præsenterer tegneren Hanne Hastrups originalillustrationer til bøger og film om den lille alf Cirkeline. Mange husker nok den underfundige og livskloge lille pige med det runde hoved og den mariehøneprikkede kjole. Nu bliver der mulighed for at se tegningerne helt tæt på og opleve illustrationskunstens balance mellem gentagelse og variation.

 

I samarbejde med Mariagerfjord Bibliotekerne udstilles samtidig en lang række prisbelønnede illustratorers arbejde med børnebøger. Siden 1979 har Kulturministeriet præmieret årets bedst illustrerede børne- og/eller ungebog. De fleste af de mange prisvindere er repræsenteret blandt bøgerne i udstillingens læsehjørner. Her kan man i ro og mag fordybe sig i illustration og tekst, måske endda læse en historie højt for hinanden.

 

 


SORTE FUGLE – Ursonate er billedkunstneren Erik Argus’ kalligrafiske fortolkning af den tyske kunstner Kurt Schwitters’ lyddigt ”Ursonate” fra 1932.

 

Argus lyttede til en indspilning af lyddigtet, mens han skabte de store tuschtegninger, og resultatet er blevet et på én gang dragende og ulæseligt, kalligrafisk skriftsprog af stor styrke og skønhed. Erik Argus tegnede værkerne til en temaudstilling med sammenslutningen Jylland i 2013, og han har nu skænket de ni tegninger til Hobro Kunstsamling, som hermed præsenterer dem for Kunstetagernes publikum.

 

 

Erik Argus
Sorte fugle – Ursonate, 2013 (detalje)
Erik Argus
Sorte fugle – Ursonate, 2013 (detalje)

 

 

Fra Hobro Kunstsamling

Kunstetagerne Permanente samling

Hobro Kunstsamling har siden 1975 arbejdet for at bringe god kunst til Hobro Kommune, fra 2007 til hele Mariagerfjord Kommune. I Kunstetagerne inddrages værker fra samlingen i relevante udstillinger, og på øverste etage ses en udstilling af skulpturer, skitser og forarbejder fra samlingen. Der vises værker af blandt andre Veo Friis Jespersen, Vibeke Glarbo, Sigrid Lütken, Hans Jørgen Nicolaisen, Lisbeth Nielsen, Bjørn Nordahl, Bent Sørensen og Ejgil Westergaard.

 

Hobro Kunstsamling står bag opstillingen af flere end 50 skulpturer i Hobro. I vores nye ”KUNST I HOBRO – Guide til kunsten i det offentlige rum” hvor man kan læse om skulpturerne og følge de syv spor, der fører rundt til de mange værker.

 

Udstillingsadresse:

KUNSTETAGERNE HOBRO
St. Torv, 9500 Hobro
GRATIS adgang gennem Hobro Bibliotek

 

FIND VEJ / GETTING HERE /
Wie findet man die Stelle?

Åbningstider:

Mandag–fredag: Kl. 10.00 - 17.00
Lørdag: Kl. 10.00 - 13.00
Søndag og helligdage: Lukket
Bemærk: Lukket 4. maj. 2022

 

NYHED! Følg nu også på Instagram #kunstetagernehobro

 

nyttige links:

Rud Thygesen Arkivet
Sammenslutningen af Danske Kunstforeninger
Kunstmagasinet JANUS