Kunst i hobro

– Guide til kunsten i det offentlige rum

 

Midlertidig lukket

 

KLIK HER > Bykort over Hobro (pdf)

KLIK HER > Guide til kunsten i det offentlige rum (pdf)

 

En trykt udgave af skulpturguiden kan købes på Hobro Bibliotek og ved henvendelse til kunstfaglig medarbejder Anne Lie Stokbro på . Guiden koster kun kr. 20.- samt evt. forsendelse.

 

Du kan også se ruterne under kunst rute 1, kunst rute 2, kunst rute 3, kunst rute 4, kunst rute 5, kunst rute 6 og kunst rute 7.

Siden 1975 har Hobro Kunstsamling indkøbt og opstillet kunst i det offentlige rum, både indendørs og udendørs. Samlingens mål er at virke for forskønnelse af Hobro Kommune, fra 2007 af den nye Mariagerfjord Kommune.

 

Samlingen har gennem alle årene modtaget kommunal støtte, hvilket har været altafgørende i forhold til donationer fra fonde. Uden disse ville Hobro Kunstsamling aldrig have opnået det omfang, som den har i dag, hvor Mariagerfjord Kommune råder over en bemærkelsesværdigt stor kunstsamling, kommunens størrelse taget i betragtning.

 

Hobros skulpturer er blot en lille del af Hobro Kunstsamling. I alt er der i årene 1975-2020 erhvervet omkring 4.000 værker. Størstedelen af samlingen består af malerier og grafiske arbejder. I samlingens ånd er værkerne placeret dér, hvor borgerne færdes: På uddannelsesinstitutioner, ældrecentre, i forvaltninger, på kontorer og i virksomheder. Det samme er gældende for samlingens skulpturer. Man møder dem på byens travle strøg, men man kan også opleve uventede kunstmøder ved institutionerne i byens udkant og langs Mariager Fjord.

 

I Kunstetagerne, som er en del af Bies Gaard, kan man til stadighed opleve et udvalg af mindre skulpturer, malerier og skitser fra Hobro Kunstsamling. Adgang til Kunstetagerne sker gennem Hobro Bibliotek.

 

Denne guide viser vej til og sætter ord på de 58 skulpturer, som er placeret i Hobro by. Guiden består af 7 ruter, der bringer den interesserede rundt i byen og dens nærmeste opland.

 

Uden for Hobro har Kunstsamlingen medvirket til opstilling af Lisbeth Nielsens skulptur ”Mor og barn”, 2008, i Assens og Sigrid Lütkens keramiske relief ”Dreng med blomst”, uden år på Døstrup Forsamlingshus.

 

Læs mere i Svend Nielsens bog ”Kunst i Hobro I-II”, 2012.

 

Søren C. Olesen

Formand for Hobro Kunstsamling

Om skulpturerne i Hobro

Bevæger man sig rundt i Hobro, opdager man snart, at byen er rig på kunst. På gader og pladser, foran institutioner og hvor, man mindst venter det, er der opstillet skulpturer. Af guidens 58 skulpturer har Hobro Kunstsamling været involveret i tilvejebringelsen af de 56. De sidste to er Adam Fischers ”Torvekone” og Edgar Funchs ”Hobro-stenen”. De er taget med i guiden, fordi de indtager markante pladser på hver sin rute gennem det, man kunne kalde Hobros udendørs kunstmuseum.

 

Siden stiftelsen i 1975 har Hobro Kunstsamling erhvervet skulpturer af i alt 19 forskellige billedhuggere, som alle hører til samlingens faste kunstnere. 17 af dem er repræsenteret i denne guide. Skulpturerne dækker perioden 1951 til 2015. Dermed afspejler de en række af de strømninger og tendenser, som har præget dansk skulptur fra efterkrigstiden til nutiden. Både figurative, forestillende udtryk og nonfigurative form- og materialeeksperimenter er repræsenteret blandt skulpturerne i Hobro.

 

Særligt talrigt og stærkt står den konstruktive skulptur, hvor form føjes til form i materialer som jern og stål, med og uden bemaling. Hobro Kunstsamling rummer således hele 25 værker af billedhuggeren Bent Sørensen, som er en af Danmarks fornemste repræsentanter for efterkrigstidens konstruktive skulptur. De mange værker i Hobro viser alle sider af hans virke. Statens Kunstfond udpegede i 1983 Bent Sørensen som konsulent for Hobro Kommune og Kunstsamlingen, da Spritgrunden midt i byen skulle omdannes fra industri- til beboelsesområde. Alle parter blev meget glade for samarbejdet, og frem til sin død i 2008 skænkede Bent Sørensen en række værker til Kunstsamlingen, ligesom samlingen bestilte værker hos ham.

 

Formeksperimenter mellem figuration og abstraktion er repræsenteret ved kunstnere som Vibeke Glarbo, Niels Guttormsen, Erik Heide og Kurt Tegtmeier.

 

Blandt de figurative skulpturer kan fremhæves værker af Sigrid Lütken og Bjørn Nordahl. Sigrid Lütkens forenklede og lidt rå formsprog afspejler hendes optagethed af den uforfalskede natur, mens Nordahls kvindeskikkelser vidner om hans troskab over for den klassiske skulptur, dog opdateret gennem modernismen. Eigil Westergaards sammensatte fortællinger er figurative med stærke symbolske lag.

 

Samlingen udvides, når relevante møder mellem by og kunst kalder.

Udstillingsadresse:

KUNSTETAGERNE HOBRO
St. Torv, 9500 Hobro
GRATIS adgang gennem Hobro Bibliotek

 

FIND VEJ / GETTING HERE /
Wie findet man die Stelle?

Åbningstider:

Man.–tirsdag:

Kl. 09.00 - 18.00

Onsdag:

Kl. 11.00 - 18.00

Tors.–fredag:

Kl. 09.00 - 18.00

Lørdag:

Kl. 09.00 - 13.00

Søndag og
helligdage:

Lukket

 

NYHED! Følg nu også på Instagram #kunstetagernehobro

 

nyttige links:

Rud Thygesen Arkivet
Sammenslutningen af Danske Kunstforeninger
Kunstmagasinet JANUS