HOBRO SYD

Rute 6: Edgar Funch, Frede Troelsen, Niels Guttormsen, Bent Sørensen

KLIK HER > Bykort over Hobro (pdf)

KLIK HER > Guide til kunsten i det offentlige rum (pdf)

 

Nummer 1

 

EDGAR FUNCH.
HOBRO-STENEN

1968-71 Granit

 

EDGAR FUNCH. HOBRO-STENEN, 1968-71 Granit  

Placering: Foran Mariagerfjord Gymnasium og HF-kursus, Amerikavej 5, Hobro
GPS: 56°38'00.4"N 9°48'48.5"E
Erhvervet 1971 af Hobro Gymnasium med tilskud fra Statens Kunstfond og Sparekassen Hobro

 

”Hobro-stenen” blev erhvervet i 1971 af det daværende Hobro Gymnasium ved indvielsen af dets nye bygninger på Amerikavej. Edgar Funch (1915-95) skabte med ”Hobro-stenen” en magtfuld fortolkning af Hobro-områdets vikingehistorie. Som en fuldt armeret vikingekriger står skulpturen tungt og myndigt vagt foran indgangen til gymnasiet.

 

Edgar Funch konstruerede sin granitskulptur som en ophobning af geometriske former. Den diametralt modsatte praksis valgte Frede Troelsen. Hans værker er altid én samlet form. ”Stentegn” er et godt eksempel på kunstnerens enkle men betydningsladede formsprog.

 

 

Nummer 2

 

FREDE TROELSEN.
STENTEGN

1987 Granit

 

FREDE TROELSEN. STENTEGN, 1987 Granit  

Placering: Øst for Danhostel Hobro, Amerikavej 24, Hobro
GPS: 56°38'01.5"N 9°49'07.5"E
Gave 1988 fra Ny Carlsbergfondet

 

”Soltegn” er en stele, en rejst form, som med sin langstrakte udformning knytter bånd mellem jord og himmel – i nogle tilfælde også mellem det jordiske og det himmelske. Et fremtrukket bånd løber da også vertikalt ned over Frede Troelsens stele og fanger sollyset, når det falder i den rigtige vinkel. Associationer til viseren på et solur ligger lige for, når stelens skygge rammer jorden.

 

 

Nummer 3

 

BENT SØRENSEN.

STRUKTUR PÅ FREMMED OMRÅDE

1981 Bemalet corténstål

 

BENT SØRENSEN. STRUKTUR PÅ FREMMED OMRÅDE, 1981 Bemalet corténstål  

Placering: Tradium, Handelsgymnasiet Mariagerfjord, Kirketoften 7, Hobro
GPS: 56°37'57.0"N 9°49'41.3"E
Erhvervet 1984 som del af større udsmykning støttet af Himmerlandsbanken, Ny Carlsbergfondet, Handelsgymnasiet i Hobro og Hobro Kommune.

 

Bent Sørensen (1923-2008) sagde om sin store, sammensatte skulptur: ”Min skulptur ”Struktur på fremmed område” er en installation, en ophobning af former, der tilsyneladende opbygger en form for helhed. Den enkelte form med dens individuelle egenskaber står i forskellige forhold til helheden og er samtidig en del af den.”

 

Skulpturen består af tilsyneladende tilfældigt udvalgte stave, stænger, plader og buer i svejset stål. Formerne hører til Bent Sørensens formalfabet og ses også i en række andre værker. Her udgør formerne et værk, som er både sammensat og fragmenteret, idet de forskellige elementer med deres farve knytter an til hinanden, mens deres placering i grupper danner kontrast til sammenhængen.

 

Om betydningen sagde Bent Sørensen: ”Denne ophobning af former, nogle liggende, nogle stående og andre lænende sig til hinanden, danner i deres samspil eller afstand til hinanden en slags samfund eller et billede på det enkelte individ. Dets ensomhed som sådan og dets muligheder, dets rolle i en helhed, som det på ingen måde kan flygte fra, men på den anden side kan påvirke, være med til at bygge op og måske forandre.”

 

 

Nummer 4

 

NIELS GUTTORMSEN.
OMKRING ET HJØRNE

(1980) Bemalet jern

 

NIELS GUTTORMSEN. OMKRING ET HJØRNE, (1980) Bemalet jern  

Placering: Foran Bymarkskolen, Sdr. Ringvej 9, Hobro
GPS: 56°37'45.2"N 9°48'35.7"E
Gave fra kunstneren

 

Som et levn fra sværindustrien står skulpturen ”Omkring et hjørne”, skabt af Niels Guttormsen (1932-2020). Skulpturens klare, orange farve smælder mod græssets grønne på plænen foran Bymarkskolen og tiltrækker sig opmærksomhed fra de forbipasserende.

 

Niels Guttormsens forening af naturalisme og abstraktion ses i hans bronzeskulptur ”Portræt af en ko” ved Hobro Landbocenter. Her i pladejernsskulpturen er der tale om ren, konkret kunst. En ikke-forestillende skulptur, som alene lever ved sin form, farve, rumlighed og placering. Det betyder dog ikke, at skulpturen er fri for associationer. Associationen ovenfor er nok kun én blandt flere.

 

Den konkret orienterede kunstner ønsker at lade kunsten tale direkte til beskueren. Oplevelsen og forståelsen kræver ingen viden eller særlige forudsætninger. Skulpturens udsagn er dens formelle kvaliteter: Hvordan den er komponeret, hvilket materiale og farver, der er anvendt, og hvordan de er bearbejdet. Hertil kommer udadvendte forhold, som hvordan skulpturen favner rummet omkring sig og forholder sig til omgivelserne, og hvordan vi kan opleve den som en fysisk tilstedeværelse i omgivelserne.

 

Og her kommer associationerne ind. De er naturligvis individuelle, men mon ikke det bemalede jern, de synlige skruer og den kantede konstruktion leder tankerne hen på noget industrielt eller mekanisk?

 

 

Udstillingsadresse:

KUNSTETAGERNE HOBRO
St. Torv, 9500 Hobro
GRATIS adgang gennem Hobro Bibliotek

 

FIND VEJ / GETTING HERE /
Wie findet man die Stelle?

Åbningstider:

Man.–tirsdag:

Kl. 09.00 - 18.00

Onsdag:

Kl. 11.00 - 18.00

Tors.–fredag:

Kl. 09.00 - 18.00

Lørdag:

Kl. 09.00 - 13.00

Søndag og
helligdage:

Lukket

 

NYHED! Følg nu også på Instagram #kunstetagernehobro

 

nyttige links:

Rud Thygesen Arkivet
Sammenslutningen af Danske Kunstforeninger
Kunstmagasinet JANUS